При въздушни удари, нанесени вероятно от Израел, са загинали най-малко 19 бойци от проиранска милиция в разкъсваната от войната Източна Сирия. Това обявиха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитирани от "Франс прес". 

Ударите са били извършени рано тази сутрин, като са били поразени позиции на подкрепяни от Иран милиции край град Албу Камал в провинция Дейр ез Зор, убивайки предимно пакистански бойци.

Сирийските държавни медии не съобщиха за нападението, а Израел рядко признава отделни удари, но Сирийският център обвини еврейската държава в предприемането на поне две други въздушни атаки срещу проирански сили в Сирия от събота насам. 

Най-малко осeм убити проирански бойци при ударите на Израел в Сирия

Най-малко осeм убити проирански бойци при ударите на Израел в Сирия

Те били част от проирански милиции

Вчера сутринта най-малко осем подкрепяни от Иран бойци бяха убити при удари край Дамаск и в южната част на Сирия, обявиха вчера от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, но той разчита на мрежа от източници в Сирия.

В събота вечерта при въздушни удари край Албу Камал загинаха най-малко 14 проирански бойци от Ирак и Афганистан.

Иран подкрепя режима на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия.

Израел удари край Дамаск за втори път за седмица

Израел удари край Дамаск за втори път за седмица

Имало само материални щети

Последните удари бяха извършени, след като посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан призова Съвета за сигурност да предприеме незабавни действия за отстраняване на иранските сили от Сирия.

"Израел... изисква тотално отстраняване на Иран и неговите проксита от Сирия и премахване на иранската военна инфраструктура от сирийска територия", каза той в писмо, адресирано до ръководителя на Съвета за сигурност на ООН.

Израел нанесе стотици въздушни и ракетни удари в Сирия от избухването на гражданската война в страната през 2011 г., насочени срещу проирански сили, включително срещу ливанската радикална групировка "Хизбула", както и сирийски правителствени войски.

Във войната в Сирия загинаха повече от 380 000 души и избягаха от домовете си още милиони хора, откакто започна през 2011 г. с жестоките репресии срещу антиправителствените протести.