20 години след падането на Берлинската стена Южна Корея трябва да е подготвена за подобно събитие и на Корейския полуостров, пишат в днешното си издание местните вестници.

Според тях днешната 20-годишнина от падането на Желязната завеса в Европа припомня, че такова нещо може да се случи и на разединения полуостров. Въпросът все пак остава - Сеул подготвен ли е за това?

Според южнокорейските вестници е възможно фиктивната стена между Южна и Северна Корея да падне така бързо, както се е случило с Берлинската през 1989.

Вестникът The Korean Herald смята, че това е много реално с оглед на здравословното състояние на севернокорейския лидер Ким Чен-ир.

Падането на неговия режим може да засили дългогодишната катастрофална ситуация на населението в Северна Корея.

В момента Южна Корея готова ли е за подобно съединение. Отговорът е не - все пак констатират от изданието.

Корейският полуостров е японска колония през първата половина на 20-ти век. След Втората световна война е разделен между САЩ и Русия, както се случва и в Европа.

През 1950 войските от севера нападат юга, с което избухва корейската война. В нея се включват Русия, САЩ и Китай.

Конфликтът продължава 3 години, но е приключен не с мирен договор, а само с примирие.

Дефакто Южна и Северна Корея са и в момента във военно положение.

Последвалият развой в двете части на полуострова е напълно различен - докато Южна Корея (Корейска република) е една от развитите страни в света, то Северна Корея (Корейска народна република ) е сред най-бедните, а жителите й гладуват.

Аналогиите с Германия от преди 20 години са много - но възможно ли е Корея отново да стане единна след толкова години, питат медиите в Южната част на острова.