Френският президент Еманюел Макрон съобщи в Twitter в събота, че вече 20 милиона души във Франция са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, предаде "Ройтерс".

Правителството се опитва да засили кампанията си за ваксинация. Френското правителство си беше поставило за цел да даде първа доза на 20 милиона души до средата на май, след бавен старт на кампанията си преди няколко месеца. Сега то отвори програмата за ваксинация за по-голям брой хора.

Припомняме, че от 19 май Франция облекчава мерките за бизнеса в условията на пандемията. От тази дата външните части на кафенетата, баровете и ресторантите ще бъдат отворени. Остава ограничението на една маса да сядат до шестима души. От 19 май отново отварят и всички магазини във Франция, включително онези, които не продават стоки от първа необходимост, както и моловете. Те ще работят при строги мерки за посетителите.

От 9 юни ще отворят и салоните на заведенията на половината от своя капацитет.

Правителството предвижда всички ограничения да отпаднат от 30 юни. Условието е да продължи положителната тенденция със спад на заразените.

Франция, с население от малко повече от 67 милиона души, е на четвърто място в света по брой регистрирани заразени - над 6 милиона. Повече от 107 000 души са починали.