Помощ в размер на 20 милиарда долара ще бъдат отпуснати на Афганистан.

До това решение са стигнали участниците в международната донорска среща, съобщи Ройтерс.

Основната позиция, която също обедини представителите в провеждащата се в Париж среща, е че правителството в Афганистан трябва да задълбочи сериозно усилията си в борбата с корупцията, трафика на наркотици, бедността и размириците в страната.

Все още не е оповестено каква част от сумата ще бъде под формата на безвъзмездни плащания и каква под формата на субсидии. Помощта, която обаче бе поискана от президента на Афганистан Хамид Карзай възлизаше на близо 50 млрд. долара.

Френският външен министър Бернард Кушнер коментира след срещата, че очакванията за сумата, която ще бъде отпусната, са били много по-малки.

В най-смелите си мечти мислехме за около 17 милиарда долара, добави той. Не съм толкова наивен, за да мисля, че Афганистан ще се справи с корупцията за една нощ, добави той. Въпреки това съм сигурен, че те ще положат усилия, за да се справят с нея, а ние ще ги наблюдаваме, допълни френският министър на външните работи.

Държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, коментира, както и повечето участващи в срещата лидери, че Афганистан е отбелязал някои успехи след падането на правителството, водено от талибани, но все още има огромни сериозни проблеми и е нужен стабилен напредък в политиката.