Двадесет американски щата подадоха искане за блокиране на метода на президента на САЩ Доналд Тръмп за финансиране на граничната стена чрез отклоняване на федерални средства чрез обявяването на извънредно положение в страната. Това съобщи главният прокурор на щата Ню Йорк, цитиран от "Ройтерс".

"Тази стена е излишна и е злоупотреба с власт, която ще отнеме ресурси, които биха могли да бъдат използвани за подпомагане на американците в цялата страна", настоя главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс в публикация в "Туитър".

Пентагонът даде $1 млрд. за стената с Мексико

Пентагонът даде $1 млрд. за стената с Мексико

Предстоят дебати в конгреса

Щатите заведоха дело през февруари, след като Тръмп обяви извънредно положение на национално равнище, за да подпомогне изграждането на граничната стена по южната граница с Мексико, което беше знаковото му обещание по време на предизборната му кампания за президент през 2016 г. Искането за предварителна заповед за блокиране на опитите на Тръмп, което е било подадено късно снощи, формализира молбата.

Заповедта на Тръмп щеше да му позволи да харчи пари за стената, които Конгресът на САЩ отпусна за други цели. Конгресът отказа да изпълни искането му за отпускането на 5,7 млрд. долара, за да помогне за изграждането на стената тази година.

Тръмп иска от Конгреса 8,6 млрд. долара за гранична стена

Тръмп иска от Конгреса 8,6 млрд. долара за гранична стена

"Завършване на стената" вече е характеристика на неговата кампания за преизбиране