Президентът Доналд Тръмп иска от Конгреса на САЩ допълнителни 8,6 милиарда долара в понделеник, за да се плати за стената, която той обеща да построи на южната граница с Мексико за борба с незаконната имиграция и трафика на наркотици, коментират запознати с бюджета за 2020 г. пред "Ройтерс".

Искането е шест пъти по-голямо от това, което Конгресът е отделил за гранични проекти във всяка от последните две фискални години, и 6% повече от това, което Тръмп е усвоил, като се позовава на спешни правомощия тази година.

Демократите, които се противопоставят на стената като ненужна и неморална, контролират Камарата на представителите на САЩ, което прави невъзможно искането на републиканския президент да спечели в Конгреса. Републиканците контролират Сената.

Предложението идва по време на битка с Конгреса относно финансирането на стената, което доведе до 5-седмично частично закриване на федералното правителство, което приключи през януари.

Независимо от това дали Конгресът го приеме, искането за бюджет може да помогне на Тръмп за президентската надпревара през 2020 г., а той иска да бъде преизбран.

"Изграждане на стената" е едно от обещанията в първата му кандидатура през 2016 г. "Завършване на стената" вече е характеристика на неговата кампания за преизбиране.

"Това дава възможност на президента да каже, че е изпълнил ангажимента си да получи оперативен контрол на югозападната граница", коментира служител на администрацията, относно бюджетното искане.

"Осигурили сме пътя на действие и стратегията, и искаме да завършим работата. Въпросът е дали Конгресът ще ни позволи да приключим работата", допълва друг служител от администрацията.

Необходимо е законодателството за финансиране да бъде прието преди 1 октомври - началото на федералната фискална година 2020 - или правителството ще бъде затворено отново.

Ако Конгресът и Белият дом не успеят да се споразумеят за премахване на задължителните лимити за разходи, определени в закон от 2011 г., ще започне да действа рязко намаляване на броя на програмите, което би имало хаотични икономически последствия.

Демократите внесоха резолюция за блокиране на стената на Тръмп

Демократите внесоха резолюция за блокиране на стената на Тръмп

Сената също подготвят резолюция за отмяна на извънредното положение на Тръмп

Администрацията не е изчислила средствата от 2019 г., но според официалните власти средните разходи са около 25 милиона долара на миля (1,6 километра).

8,6 млрд. долара в предложеното финансиране на стената за фискалната 2020 г. и ще включват 5 млрд. долара от бюджета на Министерството на вътрешната сигурност, 3,6 млрд. долара от военния бюджет на Пентагона. Бюджетното предложение ще включва още 3,6 милиона долара във военно строително финансиране, за да се компенсират всички проекти, забавени от стената, обясняват официални представители.

Министерството на вътрешната сигурност е една от малкото приоритетни области в бюджетния план на Тръмп, който се стреми да намали финансирането за много програми, които не са отбранителни.

Тръмп ще предложи общо 5% увеличение на бюджета на Министерството на вътрешната сигурност през бюджетните 2019 бюджетни кредити, включително 3,3 млрд. долара, или 22% повече за митниците и граничната защита, и 1,2 млрд. долара за имиграционно и митническо изпълнение, 16% увеличение, допълват официални лица.

Бюджетното предложение включва план за наемане на повече от 2800 служители в областта на правоприлагането и поддръжката на агенциите и 100 екипа за съдии по въпросите на имиграцията, съобщиха служители.

Тръмп е изправен пред политически и съдебни битки, за да осигури парите, които иска за текущата финансова година. Много депутати обвиниха Тръмп, че е превишил конституционните си правомощия, като е обявил извънредна ситуация, за да осигури средствата.

Парламентът вече гласува за отмяна на извънредната ситуация и Сенатът вероятно ще направи същото тази седмица.

Очаква се Тръмп да наложи вето на резолюцията.

Коалиция от щатски правителства, водена от Калифорния, е завела дело срещу Тръмп, за да блокира спешния ход, въпреки че експертите твърдят, че съдебните дела са изправени пред труден път.

Тръмп: Стената се строи по един или друг начин

Тръмп: Стената се строи по един или друг начин

Даже заговори за "стени"