Повече от 200 души са били арестувани и десетки са били ранени по време на сблъсъци в няколко части на Тунис. Това съобщиха от вътрешното министерство на страната след втора нощ на бунтове, предизвикани от гнева заради мерките за строги икономии, информира "Франс прес".

Говорителят на министерството уточни пред местно радио, че 49 полицаи са били ранени по време на сблъсъци в цялата страна и че 206 "размирници" са били арестувани.

Допълва се, че са били нанесени щети на сгради, включително супермаркет на "Карфур" в предградията на Тунис, който е бил ограбен.

Полицейски и военни части са били разположени в няколко града през нощта, включително в Тебурба, който се намира на 30 км западно от столицата Тунис, където хиляди млади хора заляха улиците след погребение на мъж, който е загинал при бунтовете в понеделник.

Полицията твърди, че не е убила мъжа. Резултатите от аутопсията не са били обявени публично.

Бунтове са избухнали и в южния град Гафса, в Касерин в централната част на страната и Сиди Бузид, откъдето започнаха протестите през 2011 г., които доведоха до Арабската пролет.

Протестите в Тунис се провеждат от няколко дни, след като правозащитници и политици заклеймиха увеличаването на данъка върху добавената стойност и социалните осигуровки, което беше въведено в началото на година, след като беше приет нов бюджет, въвеждащ строги икономии.

Протестите са често срещани в Северна Африка през януари, когато тунизийците отбелязват годишнината от въстанието през 2011 г., при което беше свален от власт диктатора Зин ал Абидин Бен Али.

Страната е приветствана за относително плавния ѝ демократичен преход, но седем години след революцията напрежението заради икономическите проблеми е високо.