Месечното възнаграждение, което ще получава президентът на Европейския съюз, ще бъде 24 000 евро.

В тази сума не влизат представителните разходи, които ще формират отделна сметка.
Решението за точната сума се очаква да бъде взето окончателно в близките дни, пише агенция Новости.

Заплатата е предназначена за първия президент на Европейския съюз, чиято длъжност се въвежда на базата на Лисабонския договор, който ще влезе в сила от следващата година.
В условния списък на претендентите за новата длъжност има около 12 имена, но до този момент сред лидерите на страните членки не е постигнат консенсус по отношение на фигурата, която трябва да представлява общността на високо равнище.

Изборът на президент ще се вземе с квалифицирано мнозинство, което дава преимущество на големите страни от ЕС. Мандатът на новата длъжност е 2.5 години.

На този етап като фаворит се посочва от наблюдателите 62 годишния премиер на Белгия Херман ван Ромпуй.
Самият той каза, че не би могъл да откаже такова предложение, ако лидерите на страните членки постигнат консенсусно решение по въпроса. Белгийците обаче не искат да пуснат своя премиер на друг пост, показват последните социологически проучвания.

Министър-председателят на Швеция Фредерик Райнфелд, който и в момента е ротационният председател на ЕС, заяви, че политикът, който заеме поста на президент трябва да има вече натрупан опит на премиер.

Като други сериозни претенденти политолозите посочват премиерите на Люксембург и Холандия Жан Клод Юнкер и Ян Петер Балкененде. Други потенциални кандидати са бившите премиери на Великобритания, Финландия, Белгия и Испания -Блеър, Липонен, Вархофстат и Гонсалес, както и бившите президенти на Ирландия и Латвия Мари Робинсон и Фрайберг. Сред имената се включи и президентът на Естония Томас Илвес.