Около 5,1 млрд. души по света, което представлява две трети от населението по света, нямат пълноценен достъп до правосъдие. Това разкрива нов глобален доклад, цитиран от АП.

Резултатите от доклада на работна група по правосъдието са били оповестени по време на Световния форум по правосъдие в холандския град Хага.

Като посочва скритата епидемия от несправедливост, която засяга всички страни, но удря най-тежко най-бедните, докладът установява, че съдебните системи не успяват да решат проблемите на 5,1 млрд. души.

Независимо дали са жертва на насилие, стремят се към развод, изправени са пред тормоз на работното място, имат проблеми с дългове или се нуждаят от разрешаване на бизнес спорове, хората са в безизходица, нямайки към кого да се обърнат. Те са възпирани от разходи и сложни процедури, липса на доверие, че ще се отнесат към проблема им справедливо, или липса на съдебни услуги, които са в състояние да посрещнат техните нужди.

Работната група по правосъдието се председателства от Аржентина, Холандия и Сиера Леоне, както и от Старейшините, независима група от световни лидери, работещи заедно за мир, справедливост и човешки права.

Според световния доклад това несъответствие пречи на страните да реализират своя икономически и социален потенциал.

В доклада се казва, че най-малко 253 млн. души живеят в екстремни условия на несправедливост - те са съвременни роби, без гражданство, или техните държави или общности са обхванати от конфликти, насилие и беззаконие.

Според доклада 4,5 млрд. души са изключени от възможностите, предоставени от закона - те нямат правна самоличност или друга документация, свързана със заетост, семейство или собственост, поради което не могат до получат достъп до икономически възможности и публични услуги, или защита от закона.