Общо 260 хил. сирийци са се завърнали територия в Северна Сирия, където Турция проведе трансграничната операция под наслов "Щит на Ефрат", обяви турският военен министър Хулуси Акар, цитиран от "Ройтерс".

Турция предприе операцията "Щит на Ефрат" през 2016 г., като целта ѝ беше прогонване на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и милицията на сирийските кюрди "Отряди за защита на народа" от границата ѝ със Сирия. Анкара разглежда подкрепяната от САЩ милиция на сирийските кюрди като терористична организация. Операцията на Турция приключи през 2017 г.

Ердоган се зарече да ликвидира всички "терористи" източно от Ефрат в Сирия

Ердоган се зарече да ликвидира всички "терористи" източно от Ефрат в Сирия

Щял да върне територията на нейните "законни собственици"

Турция приютява повече от 3,5 млн. сирийски бежанци, които избягаха от конфликта в родината си. Някои турци ги възприемат като икономическа тежест и заплаха за работните места.

"В резултат на инфраструктурната работа и сигурността и стабилността в региона, осигурени от турските въоръжени сили, около 260 хил. сирийски граждани се завърнаха в района на операция "Щит на Ефрат", уточни Акар в реч.

Операция "Ефратски щит" приключи успешно, обяви Анкара

Операция "Ефратски щит" приключи успешно, обяви Анкара

Не е ясно дали турските войници ще се оттеглят от арабската страна.

Акар също така заяви, че операциите на Турция в Северен Ирак ще продължат дотогава, докогато, както я определи, терористичната заплаха за турската територия приключи. Той говори след седмица на въздушни удари в района, които бяха насочени към базите на бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Във вторник турските военни убиха седем кюрдски бойци при въздушни удари в Северен Ирак, докато се подготвяха да атакуват регионите, където се намират турските бази.