Броят на загиналите при украински удар по пекарна в град Лисичанск в окупираната Луганска област в Източна Украйна, е достигнал 28, сред тях 18 мъже, 9 жени и едно дете. Данните от тази сутрин са на Руското министерство на извънредните ситуации. Още поне 10 са ранени, четирима от които в крайно тежко състояние. Шестима от ранените са откарани за лечение от Лисичанск в Луганск.

В съобщението на ведомството се посочва, че спасителни екипи са извадили 10 души изпод развалините на поразената пекарна и че спасително-издирвателните операции продължават. Спасителната операция на мястото на сградата продължава, като оперативните работници са претърсили около 65% от разрушената конструкция.

Според руските източници Лисичанск е бил обстрелян вчера следобед с американска артилерийска ракетна система "Хаймарс" (HIMARS).

20 загинали и 10 ранени при украински обстрел в ЛНР

20 загинали и 10 ранени при украински обстрел в ЛНР

Пекарна е била ударена при атаката

Русия взе контрола върху града през юли 2022 година след тежки сражения, продължили с месеци. По данни на Украйна само около една десета населението на Лисичанск, което преди войната възлизаше на 110 000 души, е останало там след завладяването му от руснаците.

Назначеният от Москва ръководител на т.нар. Луганска народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви траур за загиналите.