Войната между наркокартелите в Мексико е отнела живота на 3 000 души само за тази година, съобщи АП. Така според мрачната статистика изминалата година е рекордна за броя на убитите при конфликтите между наркобароните. За сравнение, през 2009 г. загиналите са били 2 763 души, а през 2008 - 1 632.

Повечето от жертвите са замесени в търговията с наркотични вещества. АП обаче отбелязва, че все по-често мишена стават цивилни лица, както и полицейски служители. Общият брой на загиналите през последните години, тоест преди президентът Фелипе Кадерон да инициира своеобразна война на наркотрафикантите, е 28 000 души.

Въпреки нарастващия брой на жертвите мексиканските власти твърдят, че имат успех срещу наркобароните.

Преди дни силите за сигурност ликвидираха един от ръководителите на мощния наркокартел „Ла Фамилия". Той е вторият лидер на наркомафията, убит в рамките на месец след Езекиел Карденас - стоящ начело на наркокартела "Гълф".

Същевременно САЩ също подкрепи действията на мексиканското правителство срещу търговията с наркотици. В специална нота до мексиканското правителство от Вашингтон благодариха на властите в Мексико за екстрадирането в САЩ на 14 заподозрени за трафик на наркотици, пране на пари и търговия с оръжие.

Екстрадирането на тези лица е поредна победа в нашата обща борба срещу организираната престъпност, се казва в нотата на американските власти.

Агенцията обаче припомня, че преди дни „The Independent" публикува данни, според които огромна част от оръжията, подхранващи нарковойните в Мексико, идват именно от САЩ. Според изданието осем от 12-те най-големи продавачи на оръжие са в щата Тексас. Останалите са в Аризона и в Калифорния.