Във Франиця днес се провежда вторият тур на президентските избори, напомнят информационните агенции.

Повече от 30% от французите вече гласуваха за президент.

Социологическите проучвания показват, че за кандидата на социалистите Франсоа Оланд са готови да гласуват 52.5 на сто от избирателите срещу 47.5 процента за действащия президент от десницата Никола  Саркози.

Непосредствено след първия тур социолозите прогнозираха победа за Оланд с преднина между 14 и 8 процента пред Саркози.

Припомняме, на първия тур, който се състоя на 22 април, кандидатът на левицата получи 28,63% от гласовете, а действащият държавен глава - 27,18%.

В реч на заключителния митинг на кампанията си Никола Саркози прогнозира, че битката ще бъде изравнени сили, като заяви, че предстоящият избор „ще балансира на острието на бръснача".

От своя страна Оланд призова привържениците си да не отслабват своята бдителност. По думите му, победата е близка, но още не е постигната, а от противниците винаги може да се очакват „маневри, заговори и авантюри".

Двамата опоненти се опитаха да привлекат симпатиите на гласоподавателите, подкрепили други кандидати на първия  тур.

Действащият президент се стреми да получи подкрепата на симпатизантите на крайната десница, оглавявана от Марин льо Пен, както и на центристите, гласували за Франсоа Байру.

Мобилизация на такъв вот би донесла победа на Саркози, тъй като на първия тур крайната десница събра 18 на сто от гласовете, а центристите над 11 процента. процента.

Марин льо Пен обаче не даде подкрепата си за нито един от опонентите, като заави, че на втория тур ще гласува с бяла бюлетина, а Франсоа Байру обяви, че ще гласува за  Оланд.

Очаква се 32% от подкрепилите Байру да пренасочат вота си към Саркози, а 37%  към Оланд..От поддръжниците на Марин Льо Пен 52% биха гласували за Саркози, 7% за Оланд, 41% вероятно няма да участват във вота.

46 млн. французи имат право на глас в президнетските избори.

Изборните секции ще бъдат отворени между 8:00 и 18:00 ч. местна време.  В големите градове те ще работят с два часа по-дълго.

Днес в президентски и парламентарни избори се провеждат паралелно в Сърбия. Парламентарни избори се провеждат още в Гърция и Армения