При серия бомбардировки, извършени от сирийския режим в и около северния сирийски град Алепо, са били убити 31 цивилни, включително 10 души, след като техният автобус бил ударен, съобщава сирийската гражданска организация „Белите каски”, цитирани от „Франс прес”.

„След като 10-те цивилни бяха убити в удари по автобуса... 21 други загинаха при интензивни удари срещу няколко квартала в източната част на града от зазоряване насам”, уточняват „Белите каски”.

Кореспондентът на АФП в Алепо информира, че днешните бомбардировки са били най-мащабните за повече от седмица насам, като десетки варелни бомби са ударили няколко източни квартала на града. 

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, от своя страна съобщава за интензивни удари по "Пътя на Кастело", който е ключов снабдителен маршрут за бунтовниците, намиращ се извън разделения Алепо. Според центъра са загинали 8 цивилни. 

Междувременно сирийската армия е започнала нова офанзива срещу терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) в провинция Ракка, съобщава проправителствен сирийски вестник, като настъплението е фокусирано срещу райони, които подкрепяните от САЩ обединени кюрдско-арабски сили също се опитват да превземат, отбелязва Ройтерс.

Първоначалната цел е град Табка, където ДАЕШ имат сериозен арсенал, пише ливански вестник, добавяйки, че армията се опитва да навлезе в района, за да не го остави напълно под контрола на съюзниците на американците. Табка е също цел на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (кюрдско-арабски формирования), които започнаха многостранна офанзива в провинциите Ракка и Алепо, целяща да отреже достъпа до турската граница.  

Сирийската армия обяви в четвъртък нова операция, подкрепяна от руски въздушни удари в района Атрия в източната провинция Хама, на около 100 км югозападно от Табка и на 50 км от провинциалната граница с Ракка.