34 въоръжени групировки са се заклели във вярност на международната терористична групировки „Ислямска държава” – ДАЕШ, пише ТАСС.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун очаква през настоящата 2016 година броят на верните на ДАЕШ да нарасне.

В доклад, изпратен от ООН на Съвета на сигурност към международната организация, нейният председател предупреждава, че страните трябва да се готвят за увеличаване на броя на нападенията, извършени от групировки, свързани или близки на „Ислямска държава”. Като високо рискови се посочват страни като Филипините, Узбекистан, Пакистан, Либия и Нигерия.

Разширяването на влиянието на Ислямска държава в Западна и Северна Африка, в Близкия изток, в Южна и Югоизточна Африка демонстрира с каква скорост и какъв мащаб се разпространява заплахата, се казва в документа, който е на разположение на AP.

Бан Ки Мун посочва, че „Ислямска държава” е най-богатата терористична организация в света. По данни на различни разузнавателни служби за 2015 година от продажбата на нефт терористите са спечелили от 400 до 500 милиона долара, независимо от забраната върху подобни сделки, наложени от Съвета за сигурност към ООН. При това търговията с нефт не е единственият източник на доходи за групировката – за последната една година екстремистите са се сдобили със значителни суми от „данъци”, с които те облагат предприемачи и фермери в районите, които са под техен контрол, включително и от конфискация и продажба на имущество.

В доклада генералният секретар на ООН привежда данни от Мисията на ООН по оказване на помощ на Ирак, според която „Ислямска държава” е иззела повече от 1 милиард долара само за последната година от сметки в банки от контролираните от нея райони. Поне още милиард терористите са изкарали от превозвачи, които са принудени да преминават през територията на „Ислямска държава”.

Според доклада на ООН „Ислямска държава” представлява „безпрецедентна заплаха”, тъй като е способна да се адаптира бързо, включително и при сериозно намаляване на доходите си, а също притежава и достатъчно влияние и авторитет, за да привлича под своето крило групировки от най-различни части на света.

Организацията „Ислямска държава” възникна през октомври 2006 година в резултат на сливането на 11 радикални сунитски формирования, действащи на територията на Ирак и Сирия. По данни на американското разузнаване числеността на бойците на ДАЕШ към този момент е около 25 хиляди души.