Най-малко 36 души са загинали, а повече от 145 други са били ранени, след като няколко експлозии отекнаха на международното летище "Ататюрк" в турския град Истанбул вечерта във вторник, предадоха Sky News и CNN. Последва и стрелба. 

Според очевидци, взривовете са отекнали в терминала за международни полети. Първоначално се съобщаваше за две експлозии, но по-късно стана ясно, че трима атентатори са се взривили. 

Снимка 241764

Източник: GettyImages

По последни данни, атентаторите-самоубийци са били трима. Те са пристигнали с такси. Това съобщи валията на Истанбул. Появиха се и слухове, че четирима въоръжени мъже са успели да избягат и се издирват. Това обаче все още не е потвърдено официално. 

Според властите, може да се предполага, че кървавият акт е дело на групировката "Ислямска държава". Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че "това показват първите знаци", но разследването продължава. 

Йълдъръм  заяви, че тримата нападатели са се самовзривили и са били убити. Той допълни, че сред жертвите може да има чужденци. Полицаи също са били ранени.

Пред CNN Turk, представители на властите заявиха почти веднага, че най-вероятно става въпрос за терористичен акт. 

Летището бе затворено, а намиращите се на него хора - евакуирани. Полетите се пренасочваха. По-късно работата на "Ататюрк" е била възобновена. 

От вътрешното и правосъдното министерства потвърдиха вчера за взривовете. 

От полицията са заявили, че по двама души е стреляно от органите на реда, след което те са успели да детонират носените от тях експлозиви. 

Правосъдният министър по-късно уточни, че между един от нападателите и полицията се е стигнало до престрелка. Той е открил огън с автомат "Калашников". 

Съобщено бе, че много хора бягат в паника на летището. Любителски клипове на уплашени от случаващото се на летището хора заляха социалните мрежи. 

На мястото са пристигнали много линейки и пожарни коли. В "Туитър" се появиха съобщения, че медицинският персонал на летището е недостатъчен, за да помогне на нуждаещите се. Таксита са извозвали пострадали до болниците.

Снимка 241765

Източник: GettyImages

Загиналите и ранените са предимно турски граждани. Националността на чужденците се установява. Редица европейски държави вече обявиха, че проверяват данни за техни граждани. 

До този момент не се съобщава за пострадали българи, заяви пред bTV посланикът на България в Турция Надежда Неински.

„Ислямска държава” атакува летища, защото е отчаяна, убеден Джон Кери

„Ислямска държава” атакува летища, защото е отчаяна, убеден Джон Кери

Атаките са признак на слабост

Редовният полет от София за Истанбул е пренасочен своевременно към Измир. Няма опасност за българските граждани, които са били на борда на самолета. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта. 

Във връзка с атентата в Истанбул, летище София е приело извънредно кацане на самолет на Еър Франс. Командирът на полета е взел решение да се върне в Париж.

 

По заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, при необходимост българските летища в София, Бургас и Варна имат готовност да приемат до 23 машини, в зависимост от типа и категорията самолети.

Извънредната ситуация над въздушното ни пространство се ръководи лично от министър Ивайло Московски.

Към момента е обявен Рейд Зиро /нулеви въздушни операции/ за въздушното пространство над Истанбул и района.

ЕС и САЩ осъдиха атентата на летището в Истанбул

ЕС и САЩ осъдиха атентата на летището в Истанбул

При атаката загинаха 36 души и бяха ранени 150 други

През последната година на територията на страната бяха извършени редица кървави нападения, зад които стоят бойци на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) или групировката "Ислямска държава".