Тридесет и девет въоръжени военнослужещи от отряда "Буря Z" са избягали от окупирания град Лисичанск в Луганска област в Украйна. Всички те са бивши затворници, които са отишли да воюват по договор, съобщава портал 161, цитиран от органите на реда.

По време на бягството е убит военен от министерството на държавната сигурност на самопровъзгласилата се ЛНР, който се е опитвал да спре дезертьорите.

Според информацията въоръжените осъдени са пътували с няколко автомобила, може да са били в цивилни дрехи и с чужди документи.

Полицията на Ростовска област е подсилила патрулните постове на контролно-пропускателните пунктове с ЛДНР. Информацията е предадена и на ръководителите на администрациите на пограничните територии.

През февруари CNN съобщи за подразделението "Шторм", сформирано от руското министерство на отбраната за войната срещу Украйна. Според журналистите подразделението е било прикрепено към въоръжените сили на самопровъзгласилата се ЛНР и се е състояло от затворници, вербувани от ведомството в руски затвори.

В края на април проектът Gulagu.net публикува видеопослание от Степан Алейник, член на подразделение "Буря Z", вербувано от Министерството на отбраната в ИК-25 в Сиктивкар. Войникът казва, че са изоставени в село Водяное в ДНР "без никаква подкрепа от армията" и "изпратени за клане като пушечно месо", а в случай на отказ "заплашени с екзекуция".

Москва подозира Лондон в подготовка на терористични атаки в Русия

Москва подозира Лондон в подготовка на терористични атаки в Русия

Кремъл не изключва да прекъсне дипломатическите отношения

"Не са ни изплащани никакви суми, просто бяхме оставени да умрем. Вече месец седим под обстрел. От група от 60 души останаха 23", казва Алейник и моли за помощ руския президент.

По-рано бойците от отряда "Буря" публикуваха призив към Владимир Путин през март. Те разказаха и за тежкото положение в село Водяное, като се оплакаха от изнудване, преградни войски, платена болница и загубата на над 300 души.