Трима американци и един британец са били убити тази сутрин в Йерусалим, когато двама мъже, въоръжени с ножове и брадви, са нахлули в синагога, съобщи CNN, позовавайки се на говорител на местната полиция. Убитите имат и израелско гражданство.

Нападателите, които са палестинци, са били застреляни от полицията. Все още се установява дали са били въоръжени с огнестрелно оръжие.

Нетаняху хвърли вината за атаката в синагогата върху Абас и Хамас
Още...

При терористичната атака са ранени и поне 7 души. Сред тях са и двама полицаи.

Местните жители в района са били предупредени да не излизат от домовете си, докато полицията е претърсвала района за евентуален трети заподозрян нападател.

Хората в синагогата са се били събрали за молитва. Молитвеният храм се намира в квартал в Западен Йерусалим, населен с ултраортодоксални евреи.

Нетаняху нареди да се разрушат домовете на двамата атентатори

Още...

По-късно израелските медии разпространиха информацията, че двамата терористи, братовчедите Хасан и Удай Абу Джамал, са близки роднини на Джамал Абу Джамал, палестински затворник, освободен от Израел като част от споразумение, но отново арестуван две седмици по-късно. Около Йерусалим са изградени контролно-пропускателни пунктове, включително и на входа на града.


Атаката последва вчерашния призив на радикални палестински групировки, включително "Хамас", за отмъщение, след като предишния ден палестинец, шофьор на автобус, беше намерен обесен в автобуса си.

Полицията заяви, че 32-годишния мъж се е самоубил, а израелските медици не откриха улики за насилствена смърт при аутопсията. Палестински експерт обаче, който участвал в аутопсията, публикува отделен доклад, в който също посочи като причина за смъртта задушаване от обесване, но изрази съмнение, че Рамуни се е обесил сам.

Гневни палестинци, жители на квартал в Източен Йерусалим снощи хвърляха камъни по израелските полицаи.

Йерусалим беше арена на повишено напрежение и няколко нападения и отвличания след спорове за достъп до свещения и за евреи, и за мюсюлмани т.нар. Храмов хълм или ал Харам ал Шариф. Там през октомври беше прострелян известен еврейски ултранационалист.