При внезапни нападения на Израел срещу оръжейни складове и военни позиции в Източна Сирия са загинали най-малко деветима сирийски войници и 31 бойци от чуждестранни милиции при най-кръвопролитните набези на израелските военни от 2018 г. насам. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания.

Израелските военновъздушни сили са нанесли повече от 18 удара срещу множество цели в район, простиращ се от източния сирийски град Дейр ез Зор до иракската граница.

Националностите на убитите чуждестранни бойци засега не са известни.

Израел призна: Поразихме 50 цели в Сирия през 2020 г.

Израел призна: Поразихме 50 цели в Сирия през 2020 г.

Като цяло израелски бойни самолети са провели 1400 полета през 2020 г.

В областта действат паравоенни формирования, принадлежащи на ливанската радикална ислямистка групировка "Хизбула" и бригадата "Фатимид", съставена от проирански афганистански бойци, уточняват от центъра.

Израелските военни не са коментирали, допълва "Франс прес".

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдул Рахман определи израелските набези за "най-кръвопролитните от юни 2018 г.", когато при удари в същия регион загинаха най-малко 55 проправителствени бойци, включително иракчани, както и сирийци.

Последните нападения бяха извършени часове след отделни удари край границата с Ирак вчера, при които загинаха най-малко 12 бойци от подкрепяна от Иран милиция.

Сирийският център заяви, че не може да идентифицира бойните самолети, отговорни за по-ранните удари.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи за нападенията днес, но даде малко подробности.

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

34 941 удара в периода от август 2014 г. до края на ноември 2020 г.

"В 1:10 ч. сутринта израелският враг извърши въздушно нападение над град Дейр ез Зор и региона Албу Камал", уточнява САНА, позовавайки се на военен източник, като добави: "Резултатите от агресията в момента се проверяват."

Това става по-малко от седмица след последната вълна от израелски удари в Сирия. На 7 януари Израел удари позиции в Южна Сирия и в южните покрайнини на Дамаск, убивайки трима проирански бойци.

Израел редовно извършва въздуши нападения в Сирия, най-вече срещу цели, свързани с Иран, което според него е опит да предотврати укрепването на основния си враг на северната му граница.

Израел е ударил около 50 цели в Сирия през 2020 г. според годишен доклад, публикуван от израелските военни. Той е нанесъл стотици въздушни и ракетни удари по Сирия от избухването на гражданската война през 2011 г., насочени срещу иранските и ливанските сили на "Хизбула", както и към сирийски правителствени войски.

Израел рядко признава отделни удари, но го прави, когато отговаря на това, което определя като агресия в израелска територия.

Във войната в Сирия са загинали повече от 380 000 души и са разселени още милиони, откакто тя избухна след жестоката репресия на режима на Башар Асад срещу антиправителствените протести.

Сирия: Израелските въздушни удари вредят на сигурността в региона

Сирия: Израелските въздушни удари вредят на сигурността в региона

Нарушават се резолюции на Съвета за сигурност, гневен Дамаск