Центърът за помирение в Сирия към руското военно министерство, известен още като Руски център за помирение на противниковите страни в Сирийската арабска република, съобщи, че най-малко 40 сирийски военнослужещи са били убити и още 80 са били ранени, след като бунтовници са атакували позициите им в зоната за деескалация в провинция Идлиб.

От центъра уточниха, цитирани от руските медии, че около 50 джихадисти са били убити по време на боевете в югоизточната част на провинцията.

40 убити при въздушните удари в Идлиб

40 убити при въздушните удари в Идлиб

60 са руските удари

Руският център допълни, че бойците са пробили отбранителната линия на сирийската армия, превземайки поне две населени места в района и принуждавайки правителствените войски да се оттеглят.

Атаката беше предприета, след като миналата седмица сирийските държавни медии съобщиха, че сирийските сили са възобновили военната си операция срещу джихадистите в Идлиб поради множество нарушения на примирието.

Междувременно руското военно министерство отрича обвиненията за бомбардиране на гражданска инфраструктура в Идлиб.

20 загинали при нови удари в Идлиб

20 загинали при нови удари в Идлиб

240 000 вече избягаха през миналата година от насилието

Нов режим на спиране на огъня беше въведен в зоната за деескалация в Идлиб в полунощ на 9 януари.

На 19 декември сирийската армия започна нова военна операция в Югоизточен Идлиб, за да прочисти района от "терористи", както сирийските и руските власти наричат всичките си противници, без да правят разлика между джихадисти и опозиционни бунтовници. До 24 декември над 40 села в Идлиб бяха завзети от правителствените войски.

По-рано руското военно ведомство потвърди, че три коридора, през които цивилни могат да напуснат зоната за деескалация на Идлиб, в момента функционират след въвеждането на режима на спиране на огъня, включително Ал-Хахер в провинция Алепо, както и Абу Адхур и Хобаит в Идлиб.

Идлиб е последната крепост на бунтовниците в Сирия. Според сирийския президент Башар Асад освобождаването на района е от съществено значение за прекратяване на гражданския конфликт в страната.

250 хил. сирийци бягат от Идлиб към Турция, притеснен Ердоган

250 хил. сирийци бягат от Идлиб към Турция, притеснен Ердоган

Той подчерта, че Анкара се опитва да им попречи да пресекат границата