Близо 400 души са изгубили живота си през последните три дни в Централноафриканската република, съобщи в неделя френският министър на външните работи Лоран Фабиюс в интервю за телевизионния канал „Франс 3".

По думите му френските официални власти са преброили 394 убити, все още се по улиците на столицата Банги има насилие, но ситуацията постепенно започва да се успокоява.

В петък Франция започна втората си голяма военна интервенция в Африка тази година, след като 1200 френски войници бяха дислоцирани от Мали в Централноафриканската република, за да спрат насилието между ислямисти и християни.

В четвъртък
френският президент Франсоа Оланд обяви, че френската военна намеса ще бъде максимално ограничена и проведена с ясната цел, че мандата за умиротворяването на страната трябва да се предаде на африкански сили при първа възможност.

Бившата френска колония е в хаос от март, след като местни мюсюлмански бунтовници завзеха властта и назначиха свой президент-ислямист. Последвалото напрежение доведе до системни религиозни сблъсъци с християнското мнозинство, които излязоха от контрол в началото на миналата седмица. От понеделник до неделя при различни инциденти в Централноафриканската република бяха убити повече от 500 души.