420 хиляди души, половината от които деца, се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ, установи съвместна мисия на ООН и западното сирийско управление на Хомс, в която участва и УНИЦЕФ.

Едномесечната мисия констатира, че около 700 000 души по цялата територия са били сериозно засегнати от настоящия конфликт.

„Децата са най-уязвимите. Повечето деца, които видях показваха признаци на покруса", заявява Марк Чооно от УНИЦЕФ, участник в мисията.

Той изтъква, че е изключително важно е да се достигне до възможно най-много деца и да им се окаже необходимата подкрепа, за да се справят с травматичните си преживявания.

От 1500 училища в Хомс близо 200 са разрушени по време на войната, а други 65 приютяват деца и семейства. Това оказва директно влияние върху посещаемостта на учениците и качеството на образованието.

По време на мисията от УНИЦЕФ са подкрепяли жителите на Хомс с одеяла, юргани, хигиенни комплекти, семейни и детски облекла.

В град Талбиш пък са осигурени 1000 юргана, 1000 комплекта за хигиена и 2000 комплекта с дрехи за деца. Осигурени са и програми за психологическа подкрепа за децата, увеличаване на възможностите за учене и възстановяване на водната мрежа.

По-рано УНИЦЕФ призова за близо 68.5 милиона долара, за да продължи животоспасяващите програми в Сирия по време на първите 6 месеца от тази година. до момента са събрани 8 милиона долара.