Най-малко 46 души бяха убити, а други десетки бяха ранени при сблъсъци между проруски активисти и поддръжници на единството на Украйна в Одеса, предаде Ройтерс.

Броят на жертвите е потвърден от прокуратурата в Одеса. Задържани са повече от 120 души.

Прокуратурата не потвърждава слуховете за това, че в сградата на Дома на профсъюзите е открито оръжие, както и за това, че у загиналите са открити руски и приднестровски паспорти. Идентифицирани са шестима от загиналите и всички те са жители на Одеска област.

Повечето са загинали заради пожар в сградата на профсъюзите, предизвикан от коктейли "Молотов".

Пламъци обвили втория и четвъртия етаж на сградата на профсъюзите в Одеса. От министерството на вътрешните работи съобщават за 50 ранени, сред които и 10 полицаи.

30 души са били задушени от дима, а други 8 са загинали, докато са скачали от прозорците на сградата.

По последни данни най-малко 214 души са били ранени при сблъсъците в Одеса, като от тях 88 са хоспитализирани, 27 от тях са в тежко състояние.

В петък следобед стотици проруски бунтовници, размахващи полицейски палки и с каски на главите си, нападнаха митинг на 1500 души, демонстриращи за национално обединение, в южния украински пристанищен град Одеса.

Преди това в сблъсъци на проруски и прокиевски активисти в Одеса загинаха четирима души и бяха ранени 15 души. Сред ранените са трима полицаи, сред които заместник-началникът на одеската полиция Дмитро Фучуджи, както и трима журналисти.

ИТАР-ТАСС обяви, че масовите безредици на Съборния площад са били „провокирани от около 1500 радикално настроени привърженици на киевските власти и ултраси на местният футболен клуб „Черноморец".

3, 4 и 5 май са обявени от властите в Одеса за дни на национален траур. Най-малко 130 души са били задържани във връзка с безредиците в града.

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин сравни събитията в Одеса с нацистките изстъпления от Втората световна война.

Чуркин призова Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на всякакъв вид насилие, включително и използването на военна сила в Източна Украйна.

Останалите страни-членки на Съвета за сигурност не подкрепиха документа.