Reuters
Разследващите органи в Русия работят по пет основни версии на експлозията, която разтърси южния град Ставропол, съобщава БиБиСи.

В хода на акцията са проверени и няколко лица, за които има подозрения, че са свързани с атентата.

Според полицията, ако бъде потвърдена тяхната съпричастност към тази акция, ще бъдат предприети съответните действия за тяхното незабавно задържане.

Като водеща следователите определят версията за сплашване с цел оказване на въздействие върху местните власти.

Други версии, по които се работи инцидентът да е породен от етническа омраза, търговски конфликт или сблъсък между определени групировки.

Последната версия, по която се работи е конфликт между собствениците на кафе „Аквариум" и тези на концертната зала.

По думите на правоохранителните органи броят на версиите непрекъснато се увеличава в хода на разследването.

Припомняме, седем души загинаха, а други 45 бяха ранени на 26 май при взрив в южния руски град Ставропол. Взривното устройство е избухна в центъра на града, само на 15 метра от двореца на културата и спорта в града.

Властите в града откриха гореща телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси, свързани с експлозията и пострадалите при нея хора.

Правителството на Русия ще отпусне 18 милиона рубли за оказване на помощ на пострадалите при инцидента.

Семействата на загиналите ще получат по 700 хиляди рубли, гражданите, които се намират в тежко здравословно състояние ще бъдат подпомогнати с по 300 хиляди рубли. Хората с по-леки наранявания ще получат по 150 хиляди рубли.

28 май е обявен за ден на траур в областта в памет на загиналите при атентата.