В Северодонецк руските войски изтласкват украинските части от центъра на града, продължават тежките боеве. Това съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна за оперативната обстановка във връзка с руската инвазия към 06.00 ч. тази сутрин.

Като възлова точка се очертава територията на завода "Азот", където се укриват около 500 цивилни граждани. За тях съобщи началникът на военната администрация на Луганска област Серхий Гайдай. Сред тях има и 40 деца, а от Северодонецк е невъзможно да се проведе и пълноценна евакуация. "Единственият изход от града е пеша през оцелелия мост, защото автобусите не могат да преминат, но това е изключително опасно", казва Гайдай.

Вчера бе съобщено, че два от трите моста в Северодонецк са разрушени.

Експлозии в окупирания Бердянск, улиците в Северодонецк са бойно поле

Експлозии в окупирания Бердянск, улиците в Северодонецк са бойно поле

Половината град Бердянск е останал и без електричество

В края на май руските войски успяха да влязат в Северодонецк и от тогава в града се водят ожесточени улични боеве. Към 9 юни украинските въоръжени сили контролират около една трета от Северодонецк.

Украинският генерален щаб съобщава и че руските войски обстрелват с артилерия позиции на в районите на Лисичанск, Северодонецк и Тошкивка, правят се опити да се блокират пътищата за логистично снабдяване от селището Бахмут. Руската армия се укрепва край селищата Кремена и Старобелск.

Фронтовата линия е в застой в Лиманското направление.

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Луганска област остана без снабдяване с газ, вода и осветление