Тайванският президент Шен Иуй Биан се бори за политическо оцеляване, след като хиляди тайванци излязоха на улиците на острова с искания за неговата оставка, провокирани от корупционин скандал, който може да доведе до арест на съпругата му.

Около 6 хиляди души се присъединиха към похода, воден от опозицията в южния град Коахсюнг, ден след като прокурори подведоха под отговорност съпругата на Шен, Ву Шу Шен и трима президентски помощника за незаконно присвояване, фалшификация и лъжесвидетелство.

Ву е обвинена в източване на 14.8 милиона нови тайвански долара ( 450 хиляди щатски долара) от специализирания дипломатически фонд в периода 2002 - 2006 г.

Обвинителите заявяват, че има голяма вероятност Шен също да бъде подведен под отговорност, след като напусне президентския пост.
По време на президентския си мандат той има имунитет и не може да бъде обвинен.

Демократичната прогресивна партия, от която е Шен, е поискала от него да даде обяснение в тридневен срок, а говорителят на президента Дайвид Ли заявява, че Шен ще се изправи пред народа след два дена.

Националистите планират още един протест в столицата Тайпе утре.
Най-големият тайвански вестник се обяви днес за оставката на Шен, а социологическите проучвания, направени след произнасянето на обвинителния акт сочат, че повече от половината жители на Тайван искат оставката на президента.