Маскирани младежи влязоха в директни сблъсъци с полицията до гръцкия парламент и американското посолство по време на протестната демонстрация в гръцката столица.

Тя e организирана по повод годишнината на студентското въстание през 1973 г., което спомогна за свалянето на военната диктатура в страната. По данни на полицията те са част от антиправителствени групировки.

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне буйстващите демонстранти. Около 60 души са задържани от полицейските власти. Не се съобщава за ранени.

В протестните акции участват около 28,000 души, по данни на полицията. От полицията са заангажирали около 7000 полицаи.

Протестите в началото протичаха мирно, но после прераснаха в конфликти.

Това е едно най-масовите шествия в Гърция за тази година.

В същото време около 15,000 гърци протестираха мирно в северния гръцки град Тесалоники.

Колоната от протестиращи се отправи към американското посолство, тъй като левите партии в Гърция обвиняват САЩ в поддръжката на хунтата в продължение на десетилетия.

Протестиращите носят транспаранти с лозунги не само срещу „империалистическата" политика на САЩ, но и против новите мерки за икономии, които провежда гръцкото правителство по настояване на международните кредитори в лицето на ЕС и МВФ.

Протестите идват две седмици след политическата криза в Гърция, която доведе до формирането на ново коалиционно правителство, начело с Лукас Пападимос.