Близо 6000 мигранти, които са пресекли Средиземно море, са достигнали Италия от вторник насам. Това обявиха от Международната организация по миграцията (МОМ), предупреждавайки, че вълната от новопристигнали ще продължи, съобщава „Франс прес”.

Общо 6021 мигранти и бежанци са направили опасното морско пътуване от вторник насам, уточни говорителят на МОМ Джоел Милман, добавяйки, че всички са се добрали до бреговете на Италия, с изключение на 174 души, които са достигнали Гърция.

Милман подчертал, че няма доказателства засега, които да предполагат, че покачването на пристигащите мигранти в Италия е свързано със сделката между Турция и ЕС, която целеше спирането на притока на хора към Европа през гръцките острови или затварянето на мигрантския маршрут през Балканите.

Мигрантите, които са говорили с персонала на МОМ в Италия, са заявили, че са прекосили морето, идвайки от Либия. Повечето са пътували с гумени лодки, като в лодка са били около 130 души.

Много от тях са от Субсахарска Африка, като ние забелязахме увеличение в броя на хората от Африканския рог, особено еритрейци”, уточняват от МОМ и допълват: „Има много малко сирийци, тръгващи от Либия през последните месеци.”

От МОМ отбелязват, че със затоплянето на времето в началото на сезона, в който е най-масовата миграция, Италия вероятно ще трябва да се справя със сериозен наплив от пристигащи през следващите седмици.

Досега през годината повече от 23 хил. мигранти са пристигнали в Италия, в сравнение с близо 153 500, които са се добрали до Гърция.