Руските сили за сигурност арестуваха 66 души на първомайските демонстрации в Санкт Петербург, съобщиха руски медии. Сред арестуваните се оказа и депутатът Максим Резник. Сред арестуваните е и журналистът от изданието "Два стола" Олег Насонов и фокореспондентът Георги Марков.

Шествието на обединените опозиции "Свободен Петербург - свободни избори" бе съгласувано с Комитета по въпросите на законността, правораздавателните органи и силите за сигурност. Полицаите разгониха демонстрантите от третата колона на Невски проспект.

Стотици арестувани и десетки пострадали при сблъсъците в Париж

Стотици арестувани и десетки пострадали при сблъсъците в Париж

Бомбички и камъни срещу сълзотворен газ - радикалистите безчинстват

Първите две колони, сред които бяха и членове на партия "Единна Русия" и привърженици на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) минаха през Невски проспект без инциденти.

Арестите започнаха в 10 часа сутринта. Двама активисти - Светлана Уткина и Роман Самойлов бяха арестувани при излизането от домовете си, без да им бъде позволено да стигнат до мястото на провеждане на акцията.

Маршът на обединените демократи, които бяха в третата колона, се контролираше от сътрудници на ОМОН. По време на шествието сътрудници на правоохранителните органи извеждаха хората от движещата са колона. Обединените демократи трябваше да дойдат до площад Ленин и да проведат там разрешено мероприятие.

Депутатът Максим Резник по-късно бе пуснат. От полицията са обяснили, че Резник бил нарушил правилата на публичното мероприятие. "С него е проведена профиктическа беседа, след което е бил пуснат без да е привлечен към административна отговорност", съобщиха от Вътрешното министерство на Русия пред тяхната държавна информационна агенция ТАСС.

127 арестувани в Истанбул на първомайски демонстрации

127 арестувани в Истанбул на първомайски демонстрации

Най-много са арестувани на площад "Таксим"