Най-малко седем души бяха убити и 15 ранени, след като цяла секция от многоетажен жилищен блок се срути в резултат на украински ракетен удар в Белгород, съобщиха руски официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Кадри от местопроизшествието, публикувани от Вячеслав Гладков, губернатор на региона, показват как най-малко 10 етажа от сградата са рухнали.

"Град Белгород и Белгородска област бяха подложени на масиран обстрел от въоръжените сили на Украйна", каза Гладков.

В резултат на пряко попадение на снаряд в жилищен блок се срути целият вход от първи до десети етаж, допълни той.

По-късно бе съобщено, че трима служители на руското министерство на извънредните ситуации са били ранени по време на спасителни операции на място, след като покривът над тях се срутил. Така броят на известните към този момент пострадали се увеличи до 20.

Според пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации изпод развалините са били спасени 16 души.

Данните за пострадали са предварителни, тъй като все още може да има хора под развалините на сградата.

Руският новинарски канал Mash Telegram съобщи, че най-малко седем души са убити и 15 са ранени. Засега не е ясно какви оръжия са били използвани в атаката, нито дали са били доставени от Запада.

Представители на различни руски ведомства изразиха противоречиви версии за причините за експлозията и последвалото срутване на входа на 10-етажната жилищна сграда.

Според изявление на областния управител Вячеслав Гладков причината за инцидента е "пряко попадение" от снаряд, изстрелян от Въоръжените сили на Украйна. Руският следствен комитет се придържа към подобна версия.

"На 12 май, в резултат на нападение на украинските въоръжени сили срещу град Белгород, снаряд удари многоетажна жилищна сграда. В резултат на инцидента по предварителни данни има загинали и ранени, се казва в съобщение на комисията. "

Образувано е наказателно дело за терористичен акт.

В същото време руското министерство на отбраната заяви, че жилищна сграда в Белгород е пострадала в резултат на попадение от фрагменти от ракета, свалена от руски системи за противовъздушна отбрана.

"Фрагменти от една от свалените ракети "Точка-У" повредиха жилищна сграда в град Белгород", се казва в изявление на ведомството.

В Белгород 300 апартамента са повредени след обстрел в събота

В Белгород 300 апартамента са повредени след обстрел в събота

Четири индивидуални къщи и 14 търговски сгради също са пострадали.

Свидетел съобщава, че на мястото има много линейки и пожарни коли.

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че неговите сили за противовъздушна отбрана са унищожили две конвенционални балистични ракети от съветската епоха, изстреляни през нощта от украинските сили над района на Белгород.

И Украйна, и Русия казват, че не атакуват цивилни, въпреки че много цивилни са убити и от двете страни във войната. Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

По-рано, губернаторът на руската Белгородска област, съобщи че в резултат на непрекъснати украински атаки през уикенда, са повредени повече от 300 апартамента в 85 жилищни блока