Руснаците са изградили отбранителна линия в продължение на повече от 70 км. Непрекъснатият окопна линия се простира в окупираната територия на Запорожка област.

Снимки от Sentinel-2 публикува украинското издание Център за разследваща журналистика.

Снимка 613600

Източник: ЦЖР

Най-крайните точки на укрепителната линия на запад се намират в района на село Семенивка. То се намира на около девет километра от центъра на Мелитопол, който руското окупационно правителство в региона е определило за регионален център на Запорожие.

На изток крайната точка на издигнатите укрепления на руските войски се намира в полето край село Мариновка в Приморски окръг.

Анализът на сателитни данни показва, че изграждането на тази отбранителна линия е започнало още в началото на септември 2022 г. по време или веднага след контраофанзивата на Украйна.

Кадиров: Украинското контранастъпление може да се окаже полезно за Русия

Кадиров: Украинското контранастъпление може да се окаже полезно за Русия

Той очаква трофейни западни оръжия

Руснаците започват да копаят траншеята едновременно от две посоки и към 18 октомври мегаоградата вече е на мястото си.

Центърът прави сравнение - дължината на тази отбранителна линия от 70 км е почти една трета от дължината на Запорожка област от изток на запад (205 км) и е приблизително равна на разстоянието, например, от Херсон до Николаев или от Виена до Братислава.

Снимка 613601

Източник: ЦЖР

Както пише изданието, в очакване на контраатака от страна на украинската армия руската армия цяла зима са е окопавала в завзетите земи в Южна Украйна: строили са окопи, землянки и са монтирали противотанкови препятствия. Землянките в Запорожките степи се строят от работници от Централна Азия, които се докарани на смени и са хвърлени на произвола на съдбата от бизнесмени от Москва.

ISW: Тревогата от хода на войната се усеща на различни нива в Русия

ISW: Тревогата от хода на войната се усеща на различни нива в Русия

След изтичането на секретните документи за украинска контраофанзива и руски жертви