Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров смята, че обявеното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна може да се окаже полезно за руските военни. Той изрази това мнение в публикация в канала си в "Телеграм", цитиран от ТАСС.

"За успешно контранастъпление са необходими големи ресурси, загубите на нападателите са неизбежни", пише Кадиров, отбелязвайки, че позициите на руските военни са "изгодни, укрепени". Според него "боевата тактика е изпипана", методите и маневрите на въоръжените сили на Украйна са предвидими. Ръководителят на Чечения отбеляза, че отбранителната позиция на руските войски би позволила да се използват по-малко ресурси.

Кадиров смята, че контранастъплението на "украинските сатанисти" и "наемниците на НАТО" ще се окаже полезно за руската армия по всички точки. Ръководителят на Чечения посочи възможността за получаване на образци на чужди оръжия и военна техника като трофеи, както и за залавяне на "тълпи от пленници", които, по думите му, "както винаги пред камерата ще се окажат военни готвачи или електротехници". "Така че, ако нацистите от НАТО и Украйна искат да контраатакуват в каквато и да е посока, аз искрено ги моля да вземат със себе си повече образци чисто нови оръжия, за да попълнят нашите колекции от трофейно въоръжение", каза Кадиров.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предполага, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна може да започне през следващите седмици. Той изрази тази гледна точка в публикувано в петък интервю за германската медийна група Funke.

ISW: Тревогата от хода на войната се усеща на различни нива в Русия

ISW: Тревогата от хода на войната се усеща на различни нива в Русия

След изтичането на секретните документи за украинска контраофанзива и руски жертви