Безпрецедентна група от 700 мигранти се опита да премине през оградата в испанския анклав Мелиля през нощта, но е била отблъсната от мароканските погранични сили. Това обяви представител на Испания, цитиран от "Франс прес".

"Имаше около 700 души, които се опитаха да достигнат граничната ограда", уточни говорител на делегацията на испанското правителство в Мелиля.

Никой от групата, всички от които са били от Субсахарска Африка, не е успял да премине благодарение на координацията между испанските и мароканските сили за сигурност.

Европа "няма да бъде сплашена" след наплива на мигранти в Сеута

Европа "няма да бъде сплашена" след наплива на мигранти в Сеута

Европа нямало да стане жертва на тази тактика на Мароко

Въпреки че преди това стотици хора са се опитвали да преминат оградата, "досега не сме виждали такава бройка", отбеляза говорителят, описвайки усилията им да стигнат до оградата като "много добре координирани".

"Беше много добре организирано, те се опитваха да достигнат едновременно различни точки на граничната ограда, да разделят силите за сигурност, които се опитваха да ги спрат", уточни той, определяйки подхода като "сравнително нов".

"Има онези, които водят, онези, които се разделят, и тези, които действат като разузнавачи, с други думи, всичко е перфектно координирано и планирано", допълни той.

Около 6000 мигранти нахлули в испанския анклав Сеута само за ден

Около 6000 мигранти нахлули в испанския анклав Сеута само за ден

Испания изпрати войници да патрулират границата с Мароко

Двата малки испански анклава Сеута и Мелиля имат единствената сухопътна граница на Европа с Африка, което ги прави магнит за мигрантите, отчаяни да се спасят от тежката бедност и глад.

Няколко групи от стотици мигранти се опитаха да се катерят по оградата на Мелиля през август, въпреки че повечето бяха отблъснати. В края на юли повече от 230 души успяха да преминат в един от най-големите успешни притоци на мигранти през последните години.

В средата на май Испания беше изненадана, когато над 10 000 души плуваха или използваха малки надуваеми лодки, за да преминат в Сеута, докато мароканските граничари гледаха в другата посока.

Притокът стана по време на дипломатическа криза между Испания и Мароко, след като Мадрид разгневи Рабат, като позволи на лидера на сепаратистите от Западна Сахара да бъде лекуван в испанска болница.

Въоръжен мъж с нож нападна полицай с викове "Аллах е велик" в Мелиля

Въоръжен мъж с нож нападна полицай с викове "Аллах е велик" в Мелиля

Един полицай е пострадал

Нарушаването на границата е масово разглеждано като наказателен ход от страна на Мароко.