При сблъсъците в Джалалабад са загинали около 700 узбеки, живеещи в града, съобщава Интерфакс.

Много от телата се намират в джамии, но не могат да бъдат изнесени от тях поради мерките за сигурност.

По-рано бе съобщено, че в Джалалабад е задържан политик, който е заподозрян, че е организирал масовите сблъсъци в страната. Името на задържания, който в момента дава показания, не се споменава, тъй като може да попречи на следствените действия.

По време на разпита той е съобщил и имена на известни личности, които, според него, са взели участие в безредиците в областта. По-рано те са заявили намерението си да участват в парламентарните избори,

Припомняме, в южния град Ош вече трети ден продължават етническите сблъсъци, придружени от погроми и изгаряне на къщи.

Русия изпрати въздушно-десантни войски (ВДВ) за засилване на сигурността на руските военни обекти в Киргизстан.

На военната авиобаза Кант пристигнаха три военно-транспортни самолета Ил-76, с които беше транспортиран батальон от 31-ва десантно-щурмова бригада на ВДВ, съобщи източник от руските силови структури.

Междувременно стана ясно, че независимо от етническите сблъсъци в страната САЩ продължават да използват военновъздушната база "Манас" край Бишкек за превоз на войници и товари в Афганистан, съобщи говорителят на базата майор Джон Илоулф.

Съвместно с Държавния департамент и временните власти в Киргизстан, командването на базата полага усилия да подпомага с храни и лекарства бежанците, напуснали обхванатия от размирици град Ош.

В базата "Манас" на международното летище край Бишкек има 1200 американски войници. Според Пентагона, всеки месец оттам минават на път за Афганистан или на връщане 15 хиляди военнослужещи от коалицията и 500 тона товари.