Администрацията на сирийските кюрди в Северна Сирия обяви, че 785 чужденци, свързани с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), са успели да избягат от лагер, където са били задържани, като това е станало след обстрел от страна на Турция, съобщават световните информационни агенции.

В очевидна препратка към подкрепяните от Турция сирийски бунтовници, които се сражават заедно с турските части, администрацията уточни в изявление, че "наемници" са нападнали лагера, където "елементи на ДАЕШ" на свой ред нападнаха охранителите на лагера и отвориха портите.

В лагера в Айн Еиса, на около 35 км южно от границата с Турция, живеят около 12 000 души, включително 1000 съпруги и вдовици на бойци на ДАЕШ и техните деца. 

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитирайки източници в лагера, твърди, че около 100 души са успели да избягат.

Официалната турска Анадолска агенция съобщи, че съюзените сирийски сили са превзели град Сулук в петия ден на офанзивата на Турция в Североизточна Сирия.

Турските сили завзеха части от сирийския град Сулук

Турските сили завзеха части от сирийския град Сулук

Сулук се намира на около 10 км от сирийско-турската граница

Агенцията уточни, че центърът на града, който е разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата с Турция, е бил прочистен от "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди.

Турция смята отрядите за терористична групировка, тъй като те били свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от няколко десетилетия.

Кюрдски представител, който е пожелал да остане анонимен, обаче е заявил, че сблъсъците в Сулук продължават.

Кюрдите: Нанесохме поражение на Турция

Кюрдите: Нанесохме поражение на Турция

Вървят боеве за стратегически град

От турското военно министерство обявиха, че 480 бойци от "Отрядите за народна защита" са били "неутрализирани" от началото на операцията, която започна в сряда. Броят на убитите кюрдски бойци не може да бъде потвърден от независим източник.

Няколко снаряда, изстреляни от Сирия, са ударили турските гранични градове Акчакале и Суруч в провинция Шанлъурфа. Анодолската агенция допълни, че един човек е бил ранен днес в Суруч.

Арабската лига нахока Турция и настоя незабавно да прекрати операцията в Сирия

Арабската лига нахока Турция и настоя незабавно да прекрати операцията в Сирия

И да изтегли войските си от територията на Сирия