Циганите по цял свят на 8 април отдават почит към жертвите от циганския етнос през Втората световна война.

Международният ден на циганите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

На Първия световен цигански конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното циганско движение за утвърждаване и развитие на циганската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на циганите от всички континенти, както и на индийското правителство.

Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на циганите, който е включен в календара на ООН. На този ден циганите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също флагът и химнът на циганите.

В София по повод Деня на ромите ще се проведе форум „Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция". Форумът ще дискутира подкрепата на различните европейски финансови инструменти за изпълнението на Националната стратегия на България за интегриране на циганите 2012-2020.