Най-малко осем души бяха убити в южната част на Судан в резултат на сблъсъци между бунтовници и привърженици на бившия кандидат за президент генерал Джордж Атор, съобщава БиБиСи.

Самият генерал Джордж Атор заяви, че той е загубил изборите от действащия държавен глава Омар ал-Башир, тъй като гласуването е било фалшифицирано.

Президентът на Судан Омар Башир бе обявен за победител в изборите през април, въпреки обвиненията срещу него за съучастие във военни престъпления в Дарфур.

Припомняме, през февруари месец лидерите на африканските държави проведоха извънредна среща в Адис Абеба, посветена на обстановката в Судан. Поддържането на крехкия мир вече една година се оказва обаче все по-невъзможно.

От 2005 година в страната се правят опити да се спре гражданската война, която заплашва да раздели окончателно страната на две - южен и северен Судан. Едно такова разделение обаче предизвиква безпокойството на всички страни от континента, както и на международната общност.

Напрежението между Севера и Юга отново достигна критичен предел, след като в началото на декември месец миналата година в Хартум със сила бе разгонена мирен протест, организиран от опозицията.

Международните наблюдатели предупредиха за опасност от ескалацията на напрежението и възобновяване на военните действия в Южен Судан.
Вчера ЕС изтегли мисията си от наблюдатели, които трябваше да осъществят мониторинг преди изборите.