Осем души, номинирани от политически партии или инициативни комитети, вече са подали документи в Централната избирателна комисия за участие в изборите за президент на Руската федерация. Това съобщи пред ТАСС заместник-председателят на Централната избирателна комисия Николай Булаев.

"Към днешна дата осем души са подали документи в Централната избирателна комисия на Русия за номиниране на държавен глава за изборите", каза Булаев.

Той уточни, че общо 33 души досега са уведомили за намерението си за участие в изборите.

Сред вече подалите документи са руският президент Владимир Путин, който се явява като независим кандидат, както и няколко кандидати от партии, включително представени в Държавната дума.

Не разрешиха на руската журналистка Екатерина Дунцова да се кандидатира за президент

Не разрешиха на руската журналистка Екатерина Дунцова да се кандидатира за президент

Нейната платформа призоваваше за прекратяване на войната в Украйна

Припомняме, че бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова не получи право да се кандидатира. Тя искаше да се кандидатира с платформа за прекратяване на войната с Украйна.

Избирателната комисия гласува единодушно да отхвърли кандидатурата й броени дни след подаването на заявлението ѝ, позовавайки се на 100 "грешки" във формуляра. Дунцова заяви, че ще обжалва решението във Върховния съд.

Президентските избори, които ще се проведат през март 2024 г., са първите в Русия, откакто започна войната в Украйна преди близо две години.

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Засега не е ясно дали той ще се яви сам или от името на политическа партия

Според изборния закон в надпреварата могат да участват независими кандидати, подкрепени от най-малко 500 души, както и номинирани от политически партии. Ако ЦИК го регистрира, независимият кандидат трябва да събере 300 хиляди подписа, като не повече от 7,5 хиляди са те във всяка област. Кандидатите от партиите, които не са представени в Държавната дума, трябва да съберат 100 хиляди подписа, с не повече от 2,5 хиляди във всеки регион. Номинираните от парламентарните партии са освободени от събиране на подписи.

Независимите кандидати трябва да подадат документи до 27 декември, партийните - до 1 януари.

Президентските избори ще се проведат на 15-17 март 2024 г.

Президентските избори в Русия ще се проведат и в окупираните територии на Украйна

Президентските избори в Русия ще се проведат и в окупираните територии на Украйна

Руските власти наричат ​​частично окупираните региони на Украйна "нови региони".