80% от македонците в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията. Това показват данните от проучване на македонския институт "Социетас цивилис" направено съвместно с фондация "Конрад Аденауер", цитирано от БГНЕС.

На въпросът "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?" 65% от гражданите на страната отговарят с "Не". Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, македонците доминират с 80% "Не", докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да".

69 процента от респондентите са на мнение, че не трябва да се направи историческа реформа по пътя на РСМ към членство в Европейския съюз. Македонците доминират отговора "Не" с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора.

Припомняме, че през 2022 г. България вдигна ветото над РСМ и отвори пътя на страната към членство в ЕС. Едно от условията за започване на преговори обаче е вписване на българите в Конституцията.

Исканията на България към РСМ влизат в преговорната рамка за ЕС

Исканията на България към РСМ влизат в преговорната рамка за ЕС

Сред тях са историческите спорни въпроси, Гоце Делчев, премахване на езика на омразата от учебниците и вписване на българите в Конституцията