В САЩ нарастват критиките срещу засилващото се наблюдение над влизащите в страната чужденци.

Списъкът представлява официален документ на американското правителство, в който на отчет се водят предполагаеми терористи.

Преди 11 септември 2001 година в него са фигурирали имената само на 17 души, днес те наближават 800 хиляди.

Влизането в този списък има неприятни, понякога дори и  катастрофални последици за засегнатите - на тях им се отказват входни визи, те не могат да летят със самолети по вътрешните линии, съобщава Дойче веле.

Скоро имената в този списък ще достигнат 1 млн., предупреждават от „Американския съюз за граждански права".

Те добавят, че списъкът представлява досада и скоро може да се окаже напълно безполезен.

Сенатор Джо Либерман е един от най-яростните критици на картотеката с потенциалните терористи.

Не са редки и грешките и конфузните ситуации, към които отнасяме и случая с колегата на Либерман - демократа Тед Кенеди, чието име беше попаднало в списъка, поради което му беше отказано да лети по вътрешна линия между Масачузетс и Вашингтон.

Неотдавна пред Ей-Би-Си един американски въздушен шериф с променен електронно глас разказа, как неговите колеги изпълняват задълженията си, включително това, всеки месец да добавят поне по едно ново име в списъка.

Те не само си измислят обвинения - напълно невинни пътници попадат в международните регистри на службите само защото имали подозрително поведениепо време на полет.

Така в картотеката с предполагаемите терористи попадат и обикновени туристи, които нищо не подозират. Такъв е например случаят с пътник, който от борда на самолета направил няколко снимки на нощен Лас Вегас.

В сряда правителствената подотчетна служба - един орган за самоконтрол на властта, оповести междинен доклад, в който се казва, че досега са били извършени над 50 000 разпита, повечето от които са приключили с освобождаването на заподозрените.

В същото време има много хора, фигуриращи в списъците, които са се изплъзнали на службите и са летели по вътрешни направления в САЩ.

Електронна картотека с предполагаеми терористи Докладът препоръчва на правителството на президента Буш да провери списъка за възможни грешки и да бъде подобрен контролът на американските летища.

Друга препоръка е, да се даде възможност на тези, които по погрешка са попаднали в тези списъци, да си потърсят правата - шансовете за което обаче към днешна дата клонят към нула.

Други пък направо искат, списъкът да бъде унищожен. Сред тях е и експертът по въпросите на сигурността Джо Тренто.

Знаете, колко зле информирани се оказаха службите ни преди войната в Ирак. Но това тук е много по-лошо - в списъка има мъртви души и хора на възраст над 80 години. Това просто няма никакъв смисъл, коментира Тренто.