798 милиарда евро средно годишно съставляват разходите за борба с психическите заболявания и нервната система на гражданите в Европа. Това съобщава Ройтерс, като цитира Европейския съвет за изучаване на мозъка (European Brain Council).

Група експерти, сред които епидемиолози и икономисти, са проучили ситуацията с разходите на европейците за лечение на ментални болести в 30 страни на Стария континент. В полезрението им са попаднали над 100 заболявания като мигрена, систематични разстройства на съня, психози, придобито слабоумие и други.

При изчисляването на разходите са били отчетени както преки финансови загуби, така и посещения при лекар, за лекарства, пребиваване в болница, така и загуба на трудоспособност заради болести или преждевременно излизане в пенсия.

Според изследването стойността на лечението на психическите заболявания на един човек за година в страните от ЕС съставлява 1500 евро. Този показател се е увеличил два пъти в сравнение с предишното изследване от 2005 година.

European Brain Council отчита,че всяка година заради психически или неврологични проблеми към лекарите в Европа се обръщат 165 милиона души, което е 38 % от населението на ЕС. Експертите отбелязват, че стойността на лечението на болести на нервната система и психически заболявания са много повече в сравнение лечението на други заболявания.

По данни на Европейската кардиологична асоциация за лечение на сърдечно-съдови заболявания отиват 192 милиарда евро, а за борба с ракови заболявания - от 150 до 250 милиарда евро.

Експертите прогнозират, че в близко време гражданите на ЕС ще харчат все повече пари за лечение на такива болести като тревожност, депресия и придобито слабоумие. Авторите на проучването призовават властите на европейските страни да дават повече средства за финансиране и изследване на болестите на психиката и нервната система и да работят в социален аспект за тяхното намаляване.