Около 82 000 украинци, предимно жени, деца и възрастни хора, вече са евакуирани от Донецка област и други опасни територии в по-безопасни региони към 17 септември.  Това са съобщили от Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна, цитирани от "Укринформ". 

"Зад всеки спасен живот стои щателна работа на държавата, международните организации, доброволците. Доброволците са първото звено на евакуацията. Във всеки конкретен регион или населено място те изготвят списъци на хората, които са готови за евакуация, помагат на трудноподвижните граждани , събиране и транспортиране на евакуираните от най-опасните места до мястото на събиране", .

Подчертава се, че Министерството на реинтеграцията винаги разчита на доброволчески организации в своята работа, по-специално Helping to Leave, НПО "Пролиска", Help People, East SOS и др.

Украйна: От Донецка област са евакуирани 1 200 000 цивилни

Украйна: От Донецка област са евакуирани 1 200 000 цивилни

В момента там са останали 340 000-350 000 души

По данни на министерството, повече от 20 такива организации участват в евакуацията от временно окупираните територии на Луганска и Донецка области, районите на Херсонска, Запорожка, Николаевска и Харковска области, където животът на цивилните е под заплаха.

Отбелязва се, че в процеса участват и международни организации, които подкрепят както украинските вътрешно разселени лица, така и доброволците, като осигуряват гориво за транспорт, храна и други необходими неща.

"Работата върви непрекъснато, всеки ден. Тя не винаги е видима за широката публика, но е мащабна и важна. В нея участват много хора. За съжаление в условията на пълномащабна война не всичко може да бъде разказани по-подробно, за да не се нараняват и излагат на риск евакуираните", отбелязват от Министерството на реинтеграцията.

Припомняме, че в началото на септември Киев съобщи, че от началото на войната в Украйна, повече от 1 200 000 души вече са евакуирани от Донецка област и там са останали 340 000-350 000 души.

7000 цивилни са били евакуирани от Донецка област

7000 цивилни са били евакуирани от Донецка област

1500 от тях са деца

Русия обаче също твърди, че много цивилни от Донецка област са поискали да бъдат евакуирани на руска територия.