Девет души, седем от които цивилни, са били убити в сряда при израелските удари срещу Южен Ливан, съобщава АФП.

Израелската армия каза, че е загубила войник при трансграничен ракетен обстрел.

Размяната на огън - и най-големият брой цивилни жертви за един ден в Ливан от началото на трансграничните военни действия през октомври - породиха опасения за по-широк конфликт между Израел и екстремистката групировка "Хизбула".

В сряда вечерта четирима цивилни от едно и също семейство, "включително две жени", бяха убити при израелски удар по жилищна сграда в град Набатия, каза източник от ливански служби за сигурност пред АФП.

"Обитателите на апартамента, който е набелязан, нямат връзки с Хизбула", добави източникът, пожелал анонимност.

По-рано държавната Национална новинарска агенция на Ливан съобщи, че израелски военни самолети са атакували къща в Сауванех в Южен Ливан, убивайки трима членове на едно и също семейство, идентифицирайки ги като сирийка и нейното дете на две години и доведено дете на 13 години.

Агенцията каза, че друга израелска атака, насочена към село Адшит, уби един човек, когото "Хизбула" обяви за един от нейните бойци, и рани 10 други, разрушавайки сграда и причинявайки значителни щети наблизо.

Израел нанася мащабни удари в Ливан, има жертви
Обновена

Израел нанася мащабни удари в Ливан, има жертви

Четирима загинали и най-малко 11 души са ранени

Припомняме, че атаката от Ливан срещу Северен Израел удари района Сафед и беше насочена към северния команден център на израелската армия.

Видео показва как една от ракетите пада близо до портата на болница.

"Хизбула" - шиитска мюсюлманска организация - е една от най-тежко въоръжените недържавни военни сили в света. Създадена е в началото на 80-те години от най-доминиращата шиитска сила в региона, Иран, за да се противопостави на Израел.