90 последователни доживотни присъди получи в петък Патрик Крузиус, масовият стрелец, който уби 23 души в магазин от веригата Walmart в Ел Пасо, американския щат Тексас, съобщава CNN.

Прокурорите препоръчаха 24-годишният Крузиус да получи последователни доживотни присъди за всяко от 90-те федерални обвинения. Сред обвиненията са престъпления от омраза и престъпления с огнестрелни оръжия, по които той се призна за виновен.

За Крузиус наказанието, наложено в петък, обаче е само началото. Той е изправен пред потенциална смъртна присъда в отделно щатско дело, в което се е признал за невинен за убийствата. Пред съда Крузиус отрича да е расист и твърди, че съжалява за стореното. 

Според властите, Крузиус е има намерение да убива мексиканци и други имигранти. Най-малко осем от убитите са мексикански граждани, според министъра на външните работи на Мексико Марсело Ебрард. Смята се също, че нападателят е публикувал изпълнен с омраза текст онлайн само минути преди стрелбата. В публикацията си той изповядва ксенофобски и расистки убеждения.

Мексиканци са били мишената на нападателя от Ел Пасо

Мексиканци са били мишената на нападателя от Ел Пасо

Мъж, публикувал антиимигрантски манифест в интернет, застреля 22 души преди да бъде задържан

Припомняме, че това е една от най-смъртоносните атаки срещу латиноамериканци в съвременната история на САЩ. Тя беше извършена през 2019 година. 

Walmart обяви след трагедията, че ще намали продажбите на оръжия и боеприпаси и оказа натиск върху представители на Конгреса да прокарат специални мерки, които да гарантират по-малко рискове при притежанието и употребата на оръжия.

От Walmart, които са най-големият търговец на дребно в Америка, заявиха, че ще спрат продажбата на амуниции за пистолети и пушки с къси цеви, в момента в който продадат този тип продукция, налична в складовете им.

Шестима мексиканци са убити в кървавата баня в Ел Пасо

Шестима мексиканци са убити в кървавата баня в Ел Пасо

Продължава разследването на стрелбата