Избирателните органи на Венецуела в неделя съобщиха, че 95 процента от гласоподавателите на необвързващ референдум са одобрили териториалните претенции на нацията върху огромна част от съседна богата на петрол Гвиана, съобщава АФП.

Това е "очевидна и съкрушителна победа за "Да" в този консултативен референдум", каза президентът на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо.

"Днес е ден на ратификация, на национален суверенитет", каза министърът на отбраната Владимир Падрино във вечерно обръщение по държавната телевизия.

В Гвиана хиляди хора, някои от тях носещи тениски с надпис "Есекибо принадлежи на Гвиана", образуваха човешки вериги в знак на солидарност с правителството, а президентът им предложи уверения, че границите на страната са сигурни.

Правителството на Мадуро заяви, че не търси оправдание за нахлуване или анексиране на огромната територия, както се опасяват някои в Гвиана, англоговоряща бивша британска колония.

Около 10,5 милиона от 20,7 милиона избиратели на Венецуела взеха участие в консултацията, която породи страхове в Гвиана и в региона относно крайните намерения на Венецуела върху оспорваната територия.

Избирателните служители оставиха избирателните секции отворени още два часа, до 20:00 ч., за да позволят на всички желаещи да гласуват.

Независимо от резултата от вота, малко ще се промени в краткосрочен план: хората от Есекибо не гласуват и референдумът е необвързващ.

Венецуела решава на референдум териториален спор с Гвиана

Венецуела решава на референдум териториален спор с Гвиана

Според анализатори, президентът Мадуро демонстрира сила преди изборите през 2024 г.

Припомняме, че референдумът бе с пет въпроса. Той включва въпрос, отхвърлящ юрисдикцията на Международния съд (МС) да реши на коя държава принадлежи територията около река Есекибо.

Съдът постанови през април, че има юрисдикция, въпреки че окончателното решение по въпроса може да е след години. Венецуела заяви, че въпросът трябва да бъде разрешен от двете страни.

Някои политически анализатори и анализатори по сигурността нарекоха референдума демонстрация на сила от страна на Мадуро и тест за подкрепа за неговото правителство преди планираните президентски избори през 2024 г.

Гвиана по-рано настоя референдумът да бъде отменен. Правителството на Венецуела заяви, че ще продължи напред, независимо от всичко.

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"

Венецуела протестира срещу петролен търг, обявен от Гвиана през септември, с аргумента, че офшорните зони са предмет на спор и компаниите, на които са възложени териториите, няма да имат права да ги изследват.