60% от жилищния фонд на Северодонецк е разрушен, 85-90% от сградите в града са повредени и ще се нуждаят от основно възстановяване, каза Александър Струк, ръководител на военната и гражданската администрация. Също той съобщава за руски диверсионно-разузнавателен екип, който е проникнал в хотел "Мир" в града.

Хората се опитват да напуснат Северодонецк и съседния град Лисичанск, но е трудно да го направят. През изминалото денонощие от Лисичанск са евакуирани само 12 души. Според началника на Северодонецк в града има най-малко 1500 загинали. В момента там живеят общо около 12 000-13 000 души.

"Магистралата Бахмут-Лисичанск е обстрелвана, ВСУ прави всичко необходимо, за да обезопаси магистралата, движението по нея вече е възможно, но е изключително опасно", каза Струк.

Зеленски недоволен: Светът се страхува да наложи шестия пакет санкции срещу Русия

Зеленски недоволен: Светът се страхува да наложи шестия пакет санкции срещу Русия

Положението е на живот и смърт, настоя украинският президент

Руските сили непрекъснато увеличават завзетите територии в Източна Украйна, въпреки че като цяло украинската отбрана остава ефективна, пише в сводката си Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон.

Руските военни вече контролират над 95% от Луганска област и през следващите дни усилията вероятно ще бъдат насочени към пълното превземане на Северодонецк. Вероятно до дни Северодонецк и Лисичанск ще бъдат изцяло обкръжени.

Неуспешна засега е офанзивата югоизточно от Изюм, на границата между Харковска и Донецка област.

Руските сили продължават да напредват стабилно южно и западно от Попасна към Бахмут, но темпото на настъпление вероятно ще се забави с приближаването към самия град.

Руските сили в завзетите райони на Южна Украйна подготвят "трета отбранителна линия", за да затвърдят дългосрочния си контрол над региона и да се подготвят за отблъскване на вероятни украински контраофанзиви в бъдеще.

Въпреки някои успехи през изминалата седмица, руската офанзива продължава да е бавна. Руските сили са силно отслабени и ще им бъде изключително трудно да компенсират бъдещите си загуби, твърдят американски анализатори.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че в момента боевете са с "максимална интензивност" в сравнение с предишни руски нападения и вероятно ще продължат да ескалират. Говорителят на украинското министерство на отбраната Олександър Мотузяник окачестви руските успехи като "временен успех" и заяви, че украинските сили използват маневрена отбрана, за да окажат натиск върху руския напредък в ключови райони.