Естонският парламент се барикадира за първи път от 1991 г. насам, предаде АФП.
(Тогава в столицата нахлуват руските танкове в опит да потушат движението за независимост.)

600 са арестуваните през втората нощ на размирици в Естония.

96 души са ранени. Сред тях има и девет полицаи.

Размирици има и в град Йохви, на 165 км. Североизточно от естонската столица. Регионът е населен предимно с етнически руснаци.

Припомняме, бунтовете в Талин избухнаха след свалянето на паметник на Съветската армия.

Против това се обявиха представители на рускоезичното население в Естония. Една четвърт от населението на страната са етнически руснаци. Те смятат махането на паметника за кощунство.

Повечето естонци обаче възприемат войника от Червената армия като символ на съветската окупация.

От петък вечерта зачестиха и атаките на хакери срещу официалния интернет сайт на естонското правителство.

22 от арестуваните са руски граждани.

Полицията е използвала сълзотворен газ, халосни патрони и водни струи за да разпръсне тълпите демонстранти, повечето от които младежи.
Протестиращите са разбили около 50 сгради, главно магазини. 

Междувременно Москва поиска подробна информация за инцидента и как се е стигнало до смъртта на един руски гражданин по време на демонстрациите.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с германия канцлер Ангела Меркел ситуацията в Естония.

Владимир Путин е изразил сериозна загриженост във връзка с драматичния развой на събитията в Талин след предприетите от естонските власти действия по демонтирането на паметника на Съветската армия.

От своя страна Ангела Меркел се е изказала за скорошно регулиране на ситуацията и проявяване на умереност от двете страни.

Същевременно Естония обвини Русия, че подклажда напрежението в страната, като прави „безпочвени изявления" по повод смъртта на руски гражданин загинал по време на размириците в Талин.

Естонското министерство на отбраната съобщи, че е започнало ексхумирането на тленните останки на съветските войници, погребани на мястото, където до вчера се намираше паметникът на съветския войник освободител, съобщи АП.