Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас пръв получи официална покана от Вашингтон за участие в конференцията за Близкия изток, която ще се проведе в Ананаполис, щата Мериленд на 27 ноември.

Според съобщение на администрацията на Абас, поканата вече е получена в неговата резиденция в град Рамала, Западния бряг на река Йордан.
Покани за участие в мирната конференция за разпратени в общо 50 държави и организации.

Администрацията на Джордж Буш се надява, че срещата в Ананаполис ще позволи да се активизират преговорите за създаване на палестинска държава, които се провалиха преди седем години, припомня BBC.

Въпреки това оптимистичните очакваниякъм срещата в Мериленд не са много, тъй като предварителните разговори и съвместната палестинско-израелска декларация не се състояха. По идея такава декларация трябваше  да стане отправна точка за конференцията.
По мнението на анализатори без предварителна съвместна декларация е малко вероятно да се постигне някакъв успех на самата конференция.

Израел и палестинците не могат да се договорят за бъдещето на Западния бряг и сектора Газа, Източен Йерусалим, окупиран от Израел през 1967 година, а също така и по въпроса за връщането на палестинците по родните им места, които са бежанци от 1948 година, годината на създаване на държавата Израел.

Един от главните проблеми, които предстои да бъдат обсъждани, това е вътрешно-палестинския конфликт, който възникна тази година и доведе до разцеплението на автономията. Радикалната ислямистка групировка Хамас завзе сектора Газа, а Западния бряг остана под контрола на движението Фатах, което се ръководи от Махмуд Абас.

Вчера министър-председателят на Израел Ехут Олмерт изрази надежда, че мирно споразумение може да бъде постигнато до края на 2008 година. Той разговаря с египетския президент Хосни Мубарак, който има активна роля в преговорите за мир в Близкия изток.

Според Олмерт споразумение може да бъде постигнато до края на мандата на американския президент Джордж Буш, който ще напусне Белия дом през януари 2009 година.
„Газа трябва да бъде част от палестинската държава, а палестинците трябва да се борят с тероризма - в това число и в Газа", отсече израелският премиер.

Мубарак заяви, че готов да посети Израел, както неговия предшественик, стига това да помогне за разрешаване на палестинския проблем.

Израел и САЩ се надяват и полагат усилия конференцията в Ананаполис да бъде на най-високо ниво като представителство. В петък в Кайро ще се проведе среща на външните министри на арабските страни, за да координират своята позиция.

Въпреки това всяка страна самостоятелно ще решава дали да изпрати своя делегация в Мериленд. В редица арабски страни е разпространено мнението, че Израел не подхожда достатъчно сериозно към преговорите и не е склонен да прави отстъпки в името на мира.
Знае се, че Египет ще изпрати свой представител. Сирия обаче заяви, че ще участва в конференцията само при положение че в дневния ред бъде включен въпросът за Голанските възвишения