Палестинският президент Махмуд Абас прекрати всякакви контакти с Израел.

Тази мярка, за която се смята, че е временна, е в знак на протест срещу военната операция на Израел в сектора Газа.

В същото време премиерът на Израел Ехуд Олмерт обеща да продължи операцията в Газа, която бе предизвикана от непрекъснатия ракетен обстрел срещу израелските територии.

Решението бе взето независимо от протестите на палестинското ръководство и негативната реакция на международната общност.

Заповедта е валидна до пълното прекратяване на въоръжената операция на израелските войски в сектора Газа. Това съобщава официалният представител на администрацията Набил Абу Рудейн, цитиран от РИА Новости.

По думите му при условията на израелска агресия всички мирни преговори губят смисъл. Затова и Израел носи изцяло вина за срива в мирния процес.
Припомняме, мирните преговори бяха възобновени след дълго прекъсване на форума в Ананаполис (САЩ).

Още десет палестинци са загинали в хода на днешната операция на израелската армия в сектора Газа. Броят на жертвите, общо до този момент 110, съобщи ръководителят на отдела на палестинското Министерство на здравеопазването Муви Хасанен.
Ранените са повече от 300.

От страна на Израел до този момент е съобщено за двама загинали военнослужещи и още няколко ранени.

Израелската операция се концентрира в източната част на град Джабалия, който се намира в северната част на анклава. От там преобладаващо идват палестинските ракети към израелските градове Ашкелон и Сдерот.

Израелската войска започна операцията си с поддръжката на въздушни сили още от петък

При обстрела на Ашкелон палестинските бойци за първи път използват 122-милиметрови реактивни снаряди тип „град" - които са по-мощни и съвършени от досега използваните „касам".

Израел твърди, че новите ракети, в чийто възможен обсег на действия живеят повече от 200 000 израелци, са доставени в сектора Газа от Иран през граничния пункт на Египет.