Времето за постигане на мирно споразумение с Израел изтича и сегашният опит за преговори маже да се окаже последен.

Това заяви пред генералната асамблея на ООН  главата на палестинската автономия Махмуд Абас.

„Времето изтича, възможностите намаляват. Сегашният кръг от преговори маже да се окаже последният шанс за постигане на мир." - заяви Абас от трибуната на световната организация.

Той призна, че перспективите за постигане мирно споразумение днес са значително по-неблагоприятни, отколкото през 1993 г., когато двете страни за първи път седнаха на масата на преговорите.

„Тогава чувствахме, че сме близо до мира. Днес разбираме колко сме далече от него. Целта не беше постигната, договореностите не бяха изпълнени. Сроковете не бяха спазени. Същевременно  продължава интензивното строителство на селища (от Израел)..." - коментира палестинският лидер.

Той подчерта ,че палестинците се стремят към постигане на постоянно и окончателно мирно споразумение и няма да се съгласят на междинни  времеви варианти, каквито според него предлага при преговорите израелската страна.

"Отказваме да бъдем въвлечени във водовъртежа на междинни споразумения, които ще се превръщат  в постоянни, или да прибягваме към временни мерки, които да се превръщат в постоянни правила." - каза още Абас.